En vara har lagts i din kundkorg, du hittar kundkorgen överst på sidan.

Tryckt bok

127 kr

PDF

 

ePub

 

Läs online

 

Open Access

 

Med fjädern från en kerubs vinge : Studenten Erland Hofstens passionsepos "Ett Rimm" (1677)

Lars Burman

Acta Academiae Regiae scientiarum Upsaliensis, nr 25/2014

Tredjedag påsk 1677 höll den värmländska studenten Erland Hofsten (1651-1717) en svensk versoration om Kristi lidanden. Talet hölls för hans landsmän i Uppsala, och är ett tidigt exempel på svenskspråkig diktning i akademiska sammanhang. "Ett Rimm" ger också inblick i hur 1600-talets studentnationer fann sin form och blev lärda och litterära miljöer där studenterna själva organiserade sin verksamhet.

I utgåvans inledning presenteras författaren, och dikten beskrivs som en del i stormaktstidens uppblomstrande litterära kultur. Litteratur skapades inte bara av estetiska skäl, utan också av politiska och religiösa. Och då som nu ville författaren visa sin konstfärdighet och få en stund på scenen.

Genom Hofstens dikt möter läsaren den trevande vältalighetskultur där den svenska diktningen upplevde sina tonår. Diktarens litterära förmåga var kanhända måttlig, men över århundrandena kan man fortfarande uppfatta hans unga ambition att imponera på kamraterna och samtidigt bidra till en svenskspråkig litteratur.
Med fjädern från en kerubs vinge

ISBN 9789185832248

Häftad

86 sidor

Utgiven 2014

Språk swe

Pris från 127 kr